Elizabeth Japsen: Smukke Herman

Elizabeth Japsen: Smukke Herman
Elizabeth Japsen: Smukke Herman
Udgivet: 2020
ISBN: 978-87-7528-976-8
Antal sider: 208
Pris: kr. 220,-


Smukke Herman er en tater/romadreng, der vokser op i slutningen af 1800-tallet. Hans forældre dør tidligt, så han bliver sat til at arbejde på en gård fra 5-års alderen. Som 12-årig springer Herman af pladsen og kommer med et cirkus, der rejser rundt i Europa. Et Europa præget af migration, og han oplever kampe mellem arbejdere og politi
Vi hører om hans længsel efter kærlighed og omsorg, og hans venskab med de andre fra cirkus – en broget flok fra flere forskellige lande. Blandt andet Lasse, den stærke mand og hesteartisten, den transkønnede Miss Ella.

Denne roman er bygget over min oldefar, Smukke Herman. Han var en forældreløs tater/roma dreng, der stak af pladsen på gården og rejste med cirkus rundt i Europa i 1800-tallets slutning. Et Europa præget af migration og de store konflikter mellem arbejdere og kapitalister. Mest af alt er det en roman om længslen efter anerkendelse og kærlighed.

Hesteberiddersken Miss Ella var en stor sensation i Europa i 1850’erne, og optrådte blandt andet for Dronning Victoria. Hun skabte mode blandt kvinderne og Johann Strauss den yngre skrev en Ella Polka til ære for hende. Det var før det viste sig, at hun var en ung mand. Efter den tid var det et fast cirkus begreb, og unge mænd optrådte som Miss Ella. En af disse Miss Ella’er er en central biperson og heltinde i romanens farverige persongalleri.

Dermed er dette den første danske roman med en entydigt positiv beskrivelse af en transkønnet.

Bogens omslag er skabt af billedkunstneren Maj Olika.


Elizabeth Japsen har 3 voksne børn, er historiker, socialrådgiver.
Hun har tidligere udgivet den historiske fagbog ”Ingrid Jespersen og hendes skole.”