Alle indlæg af wgh

Ny udgivelse: Susan Skovborg Roed: Duften af krysantemer

Susan Skovborg Roed: Duften af krysantemer
Susan Skovborg Roed: Duften af krysantemer

– Taoistiske digte

I denne sin 9. digtsamling tager Susan Skovborg Roed læseren med på en rejse til Kina – det Kina, der var, før bilerne og kapitalismen for alvor tog over. Rejseoplevelsen blandes med indslag om den taoistiske filosofi.

Om bogens indhold skriver Flemming Madsen Poulsen i sin vurdering af bogen:

”Digtene gengiver indtryk af mennesker og omgivelser fra en tur til Kina (Beijing og Xian-området) i 1990’erne. Der er overvejelser over tingenes tilstand, aktuelt og historisk samt ikke mindst i lyset af taoistisk filosofi og livs- og menneskesyn. Resultatet er en række fine digte, alle i et roligt sprogligt stilleje, og de fleste præget af den rejsendes positive nysgerrighed. Som læser trækkes man med til Den forbudte By, de store parker med blomstrende træer og buske, markedsgaderne eller de trange interiører i de gamle og små bebyggelser, hutongerne. Man fornemmer farverne og duftene, alt sammen krydret med afsnit om taoistisk filosofi og verdensopfattelse, meddelt på en fin og aldrig overpædagogisk måde”.


Duften af krysantemer

Bogen er på 76 sider og koster 190 kr. inkl. moms. Duften af krysantemer udkommer den 12. august.
ISBN 978-87-7528-998-1

Ny udgivelse: Tove Pilgaard: Floderne

Tove Pilgaard: Floderne
Tove Pilgaard: Floderne

I 2018 udgav Tove Pilgaard den fine lille erindringsbog ”Tiden”, hvori hun med udgangspunkt i en opvækst under kriser og besættelse tænkte tilbage på de begivenheder og drømme, som gennem tiden havde præget hendes liv. Selv om teksterne formelt handlede om forfatterens liv og levned, var ”Tiden” fuld af almene betragtninger og tanker om livet og døden og meningen med det hele.
Med ”Floderne” skriver Tove Pilgaard videre om de store spørgsmål i tilværelsen.

Udgangspunktet er de personlige overvejelser over livets tilskikkelser på godt og ondt. Det er overvejelser, hvori enhver læser vil kunne se sig selv. Udtrykket floderne henviser til de floder, der gennemstrømmer universet, sådan som det er kendt fra den græske mytologi, men forfatteren bruger disse floder og deres symbolske betydning til at spejle de livsvilkår, som møder enhver nutidig læser, for hvem livet altid har en dynamik – ganske som floderne.

”Floderne” er et klassisk eksempel på, hvordan man skaber god essayistik.


Floderne

Bogen er på 48 sider og koster 130 kr. inkl. moms. Floderne udkommer den 11. august.
ISBN 978-87-7528-999-8

Ny udgivelse: Poul Erik Hornstrup: Urimeligheder

Poul Erik Hornstrup: Urimeligheder
Poul Erik Hornstrup: Urimeligheder

“Urimeligheder” er noget så urimeligt anakronistisk som rimede vers, udsprunget af forfatterens fascination af sproget og leg med dets muligheder, men også kommentarer til tidens mere eller mindre absurde fænomener.
Forfatteren insisterer på, at teksterne ikke er digte, og begrunder det med, at han selv kan forstå dem.
Bogen består af 5 afsnit med hver sin ”slags” tekster.
Et eksempel fra afsnittet ”Vildsprog”, som er en slags epigrammer:

Et bibliotek er skræmmende
lige meget hvad I siger:
Det føles altså utrygt med
så meget trykt papir!


Urimeligheder

Bogen er på 60 sider og koster 125 kr. inkl. moms. Urimeligheder udkommer den 9. august.
ISBN 978-87-7528-987-5

Ny udgivelse: Brian Strandbygaard: Landnam

Brian Strandbygaard: Landnam
Brian Strandbygaard: Landnam

Brian Rosendal Strandbygaard skriver i sin nye bog Landnam om oliekridt, gasbeholdere, sikkerhedsnåle, hooligans, evighedsmaskiner, plasticblomster og meget andet. Bogen er en blandet landhandel i ordets bedste forstand. Den indeholder både miniessays, lyriske fragmenter, erindringsglimt, introspektion, portrætter, hverdagsrapporter, små fiktioner og rejseskildringer. Teksterne er fyldt med præcise sansninger og åbent undersøgende beskrivelser. Sproget er nuanceret, tørt konstaterende og morsomt, hér og dér med overrumplende ord og sammenstillinger.

’Landnam’ betyder at tage et område i besiddelse, og forfatteren begiver sig via skriften netop ud – eller ind – i et landskab, der opstår, udforskes og gøres til hans eget gennem fastholdelsen i ord. Selv om hvert enkelt skridt kan virke selvsikkert nok, fører den samlede rute gennem et viltert landskab, der kun tages prøvende i besiddelse.

”Hendes ansigt er gennempløjet af rynker, huden er så furet, at man praktisk talt kan træde ned i den med røjsere på, skridte den af som en ager, mens man nulrer mulden mellem fingerspidserne og vurderer, hvornår det er tid til at så.”

”Når man, som jeg netop nu, bevæger sig gående gennem landskabet i februar er det hele hvidt og uden forskelle. Bortset fra midt i Ulvedyb, hvor en okse er stivnet i sin bevægelse. Kun den øverste del af ryggen er over isen, rygsøjlen blottet, kroppen udhulet fra oven. Her har mider gjort sig den umage at lave en grotte ud af dyret.”


Landnam

Bogen er på 192 sider og koster 200 kr. inkl. moms. Landnam udkommer den 16. juni.
ISBN 978-87-7528-995-0

Ny udgivelse: Jørn Laursen: Blæst inde yderst ude

Jørn Laursen: Blæst inde yderst ude
Jørn Laursen: Blæst inde yderst ude

Blæst inde yderst ude er en klimaroman, et drama om mennesker og deres vidt forskellige reaktioner på den katastrofe der rammer dem, under det der skulle have været en hyggelig genforening på en Skærgårds Ø. At blive isoleret under en ekstrem storm, vil altid fremme ekstreme følelser og reaktioner. Men de overvejelser og handlinger det klimaskabte drama fører med sig, tydeliggør de fire hovedpersoners forskellighed, deres holdninger og politiske ståsted. Og i sidste ende hvordan krisesituationen tackles, og hvordan de hver især kan komme videre med deres liv.

Fire personer mødes til en reunion på det kollegium, hvor de boede sammen som unge studerende. De har bevæget sig meget forskellige steder hen i livet, men selvom de nu dårligt kender hinanden, aftaler de at tage på en udflugt til en Skærgårds Ø, der ejes af Pierre, den ene af hovedpersonerne. De mødes på havnekajen, Pierre, Asger, Nadja og Jeanette alle barnløse singler og parat til at sejle ud i det, der forvandler sig fra at være idyllisk sejlads til havari i en ekstrem storm, en århundredsbegivenhed. På øen udspiller sig dramaer i sammenstødet mellem deres holdninger og livsforløb og ikke mindst da samekvinden Illona ankommer. De fire hovedpersoner er; Pierre, naturmenneske og naturvejleder, optaget af at redde naturen og verden; Asger er finansmand, som står for at skulle i retten pga. hans aktiviteter på det tvivlsomme finansmarked; Nadja er tidligere landsholdsspiller i håndbold, fysisk stærk, tidligere gift (manden omkom i en trafikulykke); Jeanette er skilt fra sin lægemand, arbejder som kropsterapeut. Fire personer, der gennem deres reaktioner, kunne være et spejl, vi kan se os selv i – og skærpe vores overvejelser over, hvor står vi selv, når katastrofen rammer, og hvor den fører os hen.


Blæst inde yderst ude

Bogen er på 304 sider og koster 260 kr. inkl. moms. Blæst inde yderst ude udkommer den 1. juni.
ISBN 978-87-7528-996-7

Ny udgivelse: Bodil Bjerring: På træk

Bodil Bjerring: På træk
Bodil Bjerring: På træk

Digtsamlingen er en fortælling om forholdet mellem menneske og natur. Om en kvinde, der forlader sit hjem for at flyve med trækfuglene hen over et fjordlandskab, og om at vende tilbage til reden.

De 33 digte er opdelt i 5 dele, der tilsammen beskriver rejsen, og hvad hun, iklædt fuglekappen, oplever undervejs. 2 digte giver et lille kig ind i digtsamlingen.

1.
fjorden er hele verden
bredderne er pauser
i landskabet

motorsave
gummigeder
hegn og træer
vælter
ikke
dagen

2.
hun ser standfugle
og deres spisemødre

vælger fuglene
på træk

mærker at være
både her og der
på samme tid
hun er trækfugl
i fremmed land
er rejsende
i eventyr

låner historier
finder skjulte ord


På træk

Bogen er på 40 sider og koster 100 kr. inkl. moms. På træk udkommer den 7. april.
ISBN 978-87-7528-993-6

Ny udgivelse: Conny Boisen og Niels Breuner: Mennesker forgår himlen består

Conny Boisen og Niels Breuner: Mennesker forgår himlen består
Conny Boisen og Niels Breuner: Mennesker forgår himlen består

Et år med corona

En lyrisk-aktuel beskrivelse af et år med corona fra februar 2020 til og med januar 2021.

Teksterne er inspireret af haikudigte med den traditionelle struktur med en 5-7-5 stavelsesfordeling på tre linjer.

Samlingens tekster er delt op månedsvis og er i sig selv korte beskrivelser af hverdagens sansninger og stemninger, sådan som de er forekommet under corona-perioden i det år der er gået. Teksterne har stort set hele vejen igennem en tæt relation til det samfundsmæssige og nogle gange det helt aktuelle.

Det overordnede motiv er som tekstsamlingen titel siger det: Mennesket kan rammes af en pandemi, hvor døden hele tiden spiller en væsentlig rolle, mens det bestandige i hvert fald i øjeblikket er himlen eller naturen. Naturen inddrages gennem fotografier af himmel og skyer som danner baggrund for digtene.

Sind sind samfundssind
trækker fællesskabet ind
kys dog ej min kind

Corona er som
den lussing man frygter men
måske aldrig får

Øl pølser og is
jeg keder mig i min mund
coronakilo


Mennesker forgår himlen består

Bogen er på 428 sider og koster 320 kr. inkl. moms. Mennesker forgår himlen består udkommer den 29. marts.
ISBN 978-87-7528-994-3

Ny udgivelse: Erik Helger: Til PAUSEN

Erik Helger: Til PAUSEN
Erik Helger: Til PAUSEN

Til PAUSEN består af 44 digte, der enkle og komplekse i mulige og umulige retninger, forsøger at sammenflette hørelse og syn.

overfladerne
der groede på
den bøjelige kujons
ubeslutsomheder

var gået hen og blevet
ugelange
og hastigt
uhelbredelige


Til PAUSEN

Bogen er på 48 sider og koster 120 kr. inkl. moms. Til PAUSEN udkommer den marts 2021.
ISBN 978-87-7528-991-2

Ny udgivelse: Jens Michael Høy : Lad verden falde til ro

Jens Michael Høy : Lad verden falde til ro
Jens Michael Høy : Lad verden falde til ro

En tandlæges endeligt

Bogen indeholder en række tekster i form af små noveller eller nedslag i en fiktiv person ved navn Oluf Fløites liv. Han er tandlæge og står ved kanten af sin professionelle tilværelse på vej til pensionen. Han beslutter at gøre boet op, både de positive sider, men så sandelig også de negative. Det er en slags skrifte over et langt liv i “mundhulens tjeneste”, og der lægges ikke fingre imellem. Han rejser ud i verden for at lære sig selv at kende i andre relationer end den faglige og får lidt efter lidt et større perspektiv på sin egen eksistentielle plads i helheden. Der er beskrivelser fra hans barndom med svigt og forvirring. Fra hans ungdom med forelskelser og sorg og fra hans lange liv som tandlæge, hvor han gentagne gange render ind i vanskeligheder, som synes uoverstigelige. Han kommer i fængsel højt oppe i Nordnorge, men genvinder sin tillid til livet ved i mange år at arbejde som distriktstandlæge i Grønland. Han bliver gift og skilt adskillige gange. Som sagt: det er en spændende historie denne bog udfolder.”


Lad verden falde til ro

Bogen er på 312 sider og koster 260 kr. inkl. moms. Lad verden falde til ro udkommer den primo marts 2021.
ISBN 978-87-7528-983-7

Ny udgivelse: Nina Pratt: AMYGDALA

Nina Pratt: AMYGDALA
Nina Pratt: AMYGDALA

18-årige Cilia havde aldrig skænket sin alder en tanke, før hendes mor bliver diagnosticeret med Alzheimers – en sygdom, hun selv har høj risiko for at arve. Alt imens bliver veninderne fra gymnasiet tættere med hinanden, end de er med Cilia, og der går ikke længe, før de slår op med hende. I flugt fra ensomheden møder hun Ingrid, som viser hende en helt anden måde at være ung på – men hvad skal der egentlig til for, at man føler, at man er præcist, hvor man skal være?

”Jeg kunne ikke mærke det på hende. At hun var syg,” sagde Ingrid, da vi var installeret foran tv’et.
”Det skal du nok få lov til. Det kommer i bølger.”
Farlige Forbindelser blev vist på TV3. Den var netop begyndt, og jeg forsøgte at sælge den til Ingrid, men hun kendte godt til historien. De havde gennemgået romanen i fransk engang.
”Den film er lige dig, hva’?” havde Ingrid grint, og jeg prøvede at nedtone min fascination, men jeg indtog hver scene med iver. Det franske aristokrati før revolutionen, pompadourfrisuren, korsetter og brede skørter. Jeg prøvede at forstå forbindelsen mellem den sex, jeg havde oplevet, og dét jeg så glimt af i film. Afstanden skuffede mig.”


AMYGDALA

Bogen er på 328 sider og koster 230 kr. inkl. moms. AMYGDALA udkommer den 3. marts 2021.
ISBN 978-87-7528-990-5