Ny udgivelse: Steen Andersen: Mellem her og nu

Steen Andersen: Mellem her og nu
Steen Andersen: Mellem her og nu

Temaet i Mellem her og nu er identitet – med udgangspunkt i erindring og naturen.
Mellem her og nu er Steen Andersens femtende digtsamling.

SKEL

Skellet mellem erindring og ord
lys vind nær mørke træer
før nattens dør bliver lukket

jeg fortæller mig selv
at det er et flashback


Mellem her og nu

Bogen er på 58 sider og koster 110 kr. inkl. moms. Mellem her og nu udkommer den 11. juli.
ISBN 978-87-94227-27-8

Ny udgivelse: Erik Helger: Horisont

Erik Helger: Horisont
Erik Helger: Horisont

Stramme digte, der breder sig over en stor del af verdens nutid og fortid.
Skønhed og lemlæstelse skrives ind mellem himmel og hav, som noget
der kan forekomme uforanderligt.


Horisont

Bogen er på 44 sider og koster 150 kr. inkl. moms. Horisont udkommer den 14. maj.
ISBN 978-87-94227-29-2

Ny udgivelse: Ulla Bruun: Alvin, Underhunden og andre fortællinger

Ulla Bruun: Alvin, Underhunden og andre fortællinger
Ulla Bruun: Alvin, Underhunden og andre fortællinger

Fortællingen Dåseskjul giver – som flere af de andre – en fin indføring i et barns tankegang. Her drejer det sig om ”den lille møgunge”, landsbyens yngste og nyeste tilflytter”. Både her og i adskillige af de øvrige noveller overlader slutningen en del til læserens fantasi og/eller videredigtning…”

Forfatteren anvender et nuanceret sprog – undertiden med stor detaljerigdom, uden at denne føles anmassende.

Fortællingerne spænder ret vidt – for ud over barndom er der skildringer af voksenliv og alderdom.
I de fleste befinder vi os i en genkendelig dansk hverdag med miljøer, som beskrives med sikker hånd. Men vi kommer også til Zambia og Slovakiet.

Den sidste – Odins øje adskiller sig fra de øvrige ved at være en fabulerende myte om øen Anholts skabelse. Det er også den eneste, som er illustreret.

En solsort synger på smedens tag. Hun fanger dens profil mod den lyse himmel, mens hun glider langs den lave hæk, krummer sig sammen og kravler ind i bedet bag en stikkende busk. Grene kildrer på ryggen, og spindelvæv strejfer ansigt og hår, mens hun snor sig på plads. Finder pusten og ser sig om. Hun er alene – ånder lettet op og lytter til sangen.

Fra Dåseskjul


Alvin, Underhunden og andre fortællinger

Bogen er på 156 sider og koster 190 kr. inkl. moms. Alvin, Underhunden og andre fortællinger udkommer den 30. maj.
ISBN 978-87-94227-12-4

Ny udgivelse: Thore Bjørnvig: Pater familias

Thore Bjørnvig: Pater familias
Thore Bjørnvig: Pater familias

Thore Bjørnvigs tredje digtsamling Pater familias kredser undersøgende om fader- og manderollen, familielivet, forholdet mellem far og søn og mellem kønnene – samt om parforholdets livsbetingelser i det hele taget.

Bogen består af en prolog og to hovedafsnit og et samlende, beskrivende tema for bogen kunne være “opløsning”. Første hovedafsnit, “Varkala Beach”, foregår på en rejse, hvorunder jegfortælleren oplever flere slags grænser ophæves og forsvinde. Lys og skygge, død og liv, ungdom og alderdom, land og hav – skellene mellem modsætningerne står både skarpt og ganske porøse.

Bogens andet hovedafsnit, “Pater familias”, beskriver en (køns)identitet og et parforhold i opløsning. Jegfortælleren trækker linjer fra barndommen til voksenlivet, faderrollen sættes igen i spil, og sproget indkredser i voksende grader af desperation en umulig tilstand.

Digtsamlingens force er den personlige, undertiden nådesløse og kompromisløse, udtryksmåde og de stilmæssige skift mellem ”Varkala Beach” og “Pater familias”, når jegfortællerens (generations)rolle direkte og indirekte diskuteres; det bliver i stigende grad en beskrivelse af en virkelighed, der på samme tid kan opfattes som værende grænseløs og kvælende.

Jeg sidder med min familie
omkring spisebordet
og måltidet er endt.

Jeg deler desserten ud –
små mørke stykker chokolade.

Et øjeblik er jeg familiens
overhoved, mens mytterier
koger i de smås øjne
og i kvindens
som efter femten år
stadig ser mig an.


Pater familias

Bogen er på 68 sider og koster 180 kr. inkl. moms. Pater familias udkommer den 15. maj.
ISBN 978-87-94227-14-8

Ny udgivelse: Susan Skovborg Roed: Sappho

Susan Skovborg Roed: Sappho
Susan Skovborg Roed: Sappho

– den lesbiske nattergal

I denne lille bog tegner Susan Skovborg Roed konturerne til et portræt af den græske digter Sappho, der levede på Lesbos ca. 600 f.Kr. og sandsynligvis var den første digter i Vesten. Hendes digte er overleveret i 192 fragmenter, der næsten alle handler om kærlighed mellem kvinder, ofte i relation til kærlighedsgudinden Aphrodite. Sappho har lagt navn til betegnelsen ”lesbisk”. Hun sammenlignes med Enheduana fra Sumer, og til sidst stilles Sapphos frisind over for den kristne moral.

Sappho – den lesbiske nattergal knytter sig til trilogien Aspasia, Maria Magdalene og Suzanne Brøgger (2018-2021). Her møder vi også græske temaer og kvindestof.

Siden 2020 er der alene på dansk udkommet tre nyoversættelser af Sapphos fragmenter. Hvorfor denne renæssance netop nu?

Så mange kranse af violer
og roser
tog du på hos mig

og så mange kranse
omkring din bløde hals
flettede af blomster


Sappho

Bogen er på 64 sider og koster 170 kr. inkl. moms. Sappho udkommer den 10. maj.
ISBN 978-87-94227-24-7

Ny udgivelse: Alex Mathislund: Klarehaj

Alex Mathislund: Klarehaj
Alex Mathislund: Klarehaj

“15 årige Axel er på den. Børnehjemmets ledelse overvejer at hjemsende ham om 4 måneder. Hjem til de forældre, han blev tvangsfjernet fra som 10 årig. Men så sker der noget.”

Handlingen udspiller sig i 1972, fra midten af februar til 16 juni, hvor Axel hjemsendes. Scenen er sat på Prinsessefærgerne, der sejlede mellem Aarhus og Kalundborg. Her møder han den ældre sømand Rico og det er i samtalerne mellem dem, at fortællingen bliver til.

Klarehaj er en autofiktiv beretning om at gribe den udstrakte hånd og tro på fremtiden. Men også en fortælling om personlig indsigt og dannelse.

Klarehaj er samtidig et skulderklap; et kærligt vink til de voksne, som med hjerteblod har viet deres liv til at hjælpe børn og unge, som af den ene eller anden grund har måttet forlade deres hjem. Og så er bogen en anerkendelse af, at være anbragt er en evig udfordring.

Denne fortælling har kørt op og ned i skuffen i over 40 år,
men for godt 10 år siden sagde min kone til mig
– “Jeg synes, du skal skrive den færdig – skriv den til dine børn.”
Nu har jeg endelig fået pakket kufferten ud!


Klarehaj

Bogen er på 160 sider og koster 199 kr. inkl. moms. Klarehaj udkommer den 1. april.
ISBN 978-87-94227-21-6

Ny udgivelse: Kåre Gøtzsche: Robotternes Revolution

Kåre Gøtzsche: Robotternes Revolution
Kåre Gøtzsche: Robotternes Revolution

Og Andre Sporadisk Robotinfiltrerede Digte

Digtsamlingen består af 81 digte. Nogle af digtene er satirisk samfundskritiske, nogle beskriver natur og romancer, nogle fortæller dramatiske historier taget direkte fra virkeligheden og nogle involverer humanoider og robotter i samspil med mennesket i mere eller mindre behagelige samfundsmæssige sammenhænge.

Der er eksempelvis et digt om landets nye præsident headhuntet direkte i zoologisk haves abebur.
Et digt om mennneskemaskinen og et digt om forårsfabrikken.
Et digt om Erika Jayne’s realityshow.
Et digt om Tidmand hånd i horn med en travl snegl på et bøgeblad.
Et digt om samlebåndshumanoidens fødsel og mange flere digte om lyslevende humanoider og avancerede robotters samvær med mennesket i det moderne samfund.


Robotternes Revolution

Bogen er på 164 sider og koster 190 kr. inkl. moms. Robotternes Revolution udkommer den 7. april.
ISBN 978-87-94227-20-9

Ny udgivelse: Kåre Gøtzsche: Eventyret om Raketmand Thor

Kåre Gøtzsche: Eventyret om Raketmand Thor
Kåre Gøtzsche: Eventyret om Raketmand Thor

Og Andre Lapidariske Noveller

Novellesamlingen består af 26 overvejende ultrakorte tekster alle “”person dyr situation og idé”” – beskrivelser med lapidariske pointer – som mejslet i sten kort og klart. Fokus stemning og vinkel skifter fra den ene beskrivelse til den anden.

Nogle af novellerne er satirisk samfundskritiske, nogle beskriver natur og romancer, nogle fortæller dramatiske historier taget direkte fra virkeligheden og nogle involverer humanoider og robotter i samspil med mennesket i mere eller mindre behagelige samfundsmæssige sammenhænge.

Der er for eksempel en novelle om hr. Werner von Brauns videnskabelige bedrifter og en novelle om en skør kælling med en munter majoriserende latter i skarp konkurrence med en kat på Samsø, der valser oprejst på bagbenene med sexet hale omkring fugleskræmsler flyvende henover evighedens bygmark og kvindelige don Juan’er med dårlig smag, der forfører paven og andre tabere gemt i sorte spande og vindere i kolde kedelige kasser og perverse, der ikke kan lade være med at eksponere det forbudte foran ældre kultiverede damer, hvor bli’r de bare glade for gale skuespillere med filosofiske kaninpiger på slæb.


Eventyret om Raketmand Thor

Bogen er på 132 sider og koster 160 kr. inkl. moms. Eventyret om Raketmand Thor udkommer den 8. april.
ISBN 978-87-94227-19-3

Ny udgivelse: Lena Krogh Bertram: Hvide skred


Lena Krogh Bertram: Hvide skred

Frem og tilbage er ikke altid lige langt

Som i forfatterens tidligere samlinger på Attika tager digtene også i denne samling udgangspunkt i korte beskrivelser af hverdagens sansninger og stemninger. Det er digte med udgangspunkt i naturen, det hvide, isen, øen og havet. Det er ikke naturidyl, tværtimod, for samlingen er præget af en række meget dramatiske naturdigte med et tæt symbolsprog og mange kontraster, som gør at digtene kan relateres til væsentlige eksistentielle temaer.

Der er som i de tidligere samlinger en lang række æstetisk smukke sproglige vendinger i digtene, som udvider læserens billeddannelse og giver mulighed for symboldannelse og tolkning. Samlingen har som de af forfatterens tidligere udsendte samlinger på Attika smukke illustrationer af Myrna Wøhlk Vilbæk.

Det er endnu en kvalitetsmæssig meget flot digtsamling.


Hvide skred

Bogen er på 84 sider og koster 160 kr. inkl. moms. Hvide skred udkommer den 7. april.
ISBN 978-87-94227-18-6