Ny udgivelse: Thore Bjørnvig: Pater familias

Thore Bjørnvig: Pater familias
Thore Bjørnvig: Pater familias

Thore Bjørnvigs tredje digtsamling Pater familias kredser undersøgende om fader- og manderollen, familielivet, forholdet mellem far og søn og mellem kønnene – samt om parforholdets livsbetingelser i det hele taget.

Bogen består af en prolog og to hovedafsnit og et samlende, beskrivende tema for bogen kunne være “opløsning”. Første hovedafsnit, “Varkala Beach”, foregår på en rejse, hvorunder jegfortælleren oplever flere slags grænser ophæves og forsvinde. Lys og skygge, død og liv, ungdom og alderdom, land og hav – skellene mellem modsætningerne står både skarpt og ganske porøse.

Bogens andet hovedafsnit, “Pater familias”, beskriver en (køns)identitet og et parforhold i opløsning. Jegfortælleren trækker linjer fra barndommen til voksenlivet, faderrollen sættes igen i spil, og sproget indkredser i voksende grader af desperation en umulig tilstand.

Digtsamlingens force er den personlige, undertiden nådesløse og kompromisløse, udtryksmåde og de stilmæssige skift mellem ”Varkala Beach” og “Pater familias”, når jegfortællerens (generations)rolle direkte og indirekte diskuteres; det bliver i stigende grad en beskrivelse af en virkelighed, der på samme tid kan opfattes som værende grænseløs og kvælende.

Jeg sidder med min familie
omkring spisebordet
og måltidet er endt.

Jeg deler desserten ud –
små mørke stykker chokolade.

Et øjeblik er jeg familiens
overhoved, mens mytterier
koger i de smås øjne
og i kvindens
som efter femten år
stadig ser mig an.


Pater familias

Bogen er på 68 sider og koster 180 kr. inkl. moms. Pater familias udkommer den 15. maj.
ISBN 978-87-94227-14-8

Ny udgivelse: Susan Skovborg Roed: Sappho

Susan Skovborg Roed: Sappho
Susan Skovborg Roed: Sappho

– den lesbiske nattergal

I denne lille bog tegner Susan Skovborg Roed konturerne til et portræt af den græske digter Sappho, der levede på Lesbos ca. 600 f.Kr. og sandsynligvis var den første digter i Vesten. Hendes digte er overleveret i 192 fragmenter, der næsten alle handler om kærlighed mellem kvinder, ofte i relation til kærlighedsgudinden Aphrodite. Sappho har lagt navn til betegnelsen ”lesbisk”. Hun sammenlignes med Enheduana fra Sumer, og til sidst stilles Sapphos frisind over for den kristne moral.

Sappho – den lesbiske nattergal knytter sig til trilogien Aspasia, Maria Magdalene og Suzanne Brøgger (2018-2021). Her møder vi også græske temaer og kvindestof.

Siden 2020 er der alene på dansk udkommet tre nyoversættelser af Sapphos fragmenter. Hvorfor denne renæssance netop nu?

Så mange kranse af violer
og roser
tog du på hos mig

og så mange kranse
omkring din bløde hals
flettede af blomster


Sappho

Bogen er på 64 sider og koster 170 kr. inkl. moms. Sappho udkommer den 10. maj.
ISBN 978-87-94227-24-7

Ny udgivelse: Alex Mathislund: Klarehaj

Alex Mathislund: Klarehaj
Alex Mathislund: Klarehaj

“15 årige Axel er på den. Børnehjemmets ledelse overvejer at hjemsende ham om 4 måneder. Hjem til de forældre, han blev tvangsfjernet fra som 10 årig. Men så sker der noget.”

Handlingen udspiller sig i 1972, fra midten af februar til 16 juni, hvor Axel hjemsendes. Scenen er sat på Prinsessefærgerne, der sejlede mellem Aarhus og Kalundborg. Her møder han den ældre sømand Rico og det er i samtalerne mellem dem, at fortællingen bliver til.

Klarehaj er en autofiktiv beretning om at gribe den udstrakte hånd og tro på fremtiden. Men også en fortælling om personlig indsigt og dannelse.

Klarehaj er samtidig et skulderklap; et kærligt vink til de voksne, som med hjerteblod har viet deres liv til at hjælpe børn og unge, som af den ene eller anden grund har måttet forlade deres hjem. Og så er bogen en anerkendelse af, at være anbragt er en evig udfordring.

Denne fortælling har kørt op og ned i skuffen i over 40 år,
men for godt 10 år siden sagde min kone til mig
– “Jeg synes, du skal skrive den færdig – skriv den til dine børn.”
Nu har jeg endelig fået pakket kufferten ud!


Klarehaj

Bogen er på 160 sider og koster 199 kr. inkl. moms. Klarehaj udkommer den 1. april.
ISBN 978-87-94227-21-6

Ny udgivelse: Kåre Gøtzsche: Robotternes Revolution

Kåre Gøtzsche: Robotternes Revolution
Kåre Gøtzsche: Robotternes Revolution

Og Andre Sporadisk Robotinfiltrerede Digte

Digtsamlingen består af 81 digte. Nogle af digtene er satirisk samfundskritiske, nogle beskriver natur og romancer, nogle fortæller dramatiske historier taget direkte fra virkeligheden og nogle involverer humanoider og robotter i samspil med mennesket i mere eller mindre behagelige samfundsmæssige sammenhænge.

Der er eksempelvis et digt om landets nye præsident headhuntet direkte i zoologisk haves abebur.
Et digt om mennneskemaskinen og et digt om forårsfabrikken.
Et digt om Erika Jayne’s realityshow.
Et digt om Tidmand hånd i horn med en travl snegl på et bøgeblad.
Et digt om samlebåndshumanoidens fødsel og mange flere digte om lyslevende humanoider og avancerede robotters samvær med mennesket i det moderne samfund.


Robotternes Revolution

Bogen er på 164 sider og koster 190 kr. inkl. moms. Robotternes Revolution udkommer den 7. april.
ISBN 978-87-94227-20-9

Ny udgivelse: Kåre Gøtzsche: Eventyret om Raketmand Thor

Kåre Gøtzsche: Eventyret om Raketmand Thor
Kåre Gøtzsche: Eventyret om Raketmand Thor

Og Andre Lapidariske Noveller

Novellesamlingen består af 26 overvejende ultrakorte tekster alle “”person dyr situation og idé”” – beskrivelser med lapidariske pointer – som mejslet i sten kort og klart. Fokus stemning og vinkel skifter fra den ene beskrivelse til den anden.

Nogle af novellerne er satirisk samfundskritiske, nogle beskriver natur og romancer, nogle fortæller dramatiske historier taget direkte fra virkeligheden og nogle involverer humanoider og robotter i samspil med mennesket i mere eller mindre behagelige samfundsmæssige sammenhænge.

Der er for eksempel en novelle om hr. Werner von Brauns videnskabelige bedrifter og en novelle om en skør kælling med en munter majoriserende latter i skarp konkurrence med en kat på Samsø, der valser oprejst på bagbenene med sexet hale omkring fugleskræmsler flyvende henover evighedens bygmark og kvindelige don Juan’er med dårlig smag, der forfører paven og andre tabere gemt i sorte spande og vindere i kolde kedelige kasser og perverse, der ikke kan lade være med at eksponere det forbudte foran ældre kultiverede damer, hvor bli’r de bare glade for gale skuespillere med filosofiske kaninpiger på slæb.


Eventyret om Raketmand Thor

Bogen er på 132 sider og koster 160 kr. inkl. moms. Eventyret om Raketmand Thor udkommer den 8. april.
ISBN 978-87-94227-19-3

Ny udgivelse: Lena Krogh Bertram: Hvide skred


Lena Krogh Bertram: Hvide skred

Frem og tilbage er ikke altid lige langt

Som i forfatterens tidligere samlinger på Attika tager digtene også i denne samling udgangspunkt i korte beskrivelser af hverdagens sansninger og stemninger. Det er digte med udgangspunkt i naturen, det hvide, isen, øen og havet. Det er ikke naturidyl, tværtimod, for samlingen er præget af en række meget dramatiske naturdigte med et tæt symbolsprog og mange kontraster, som gør at digtene kan relateres til væsentlige eksistentielle temaer.

Der er som i de tidligere samlinger en lang række æstetisk smukke sproglige vendinger i digtene, som udvider læserens billeddannelse og giver mulighed for symboldannelse og tolkning. Samlingen har som de af forfatterens tidligere udsendte samlinger på Attika smukke illustrationer af Myrna Wøhlk Vilbæk.

Det er endnu en kvalitetsmæssig meget flot digtsamling.


Hvide skred

Bogen er på 84 sider og koster 160 kr. inkl. moms. Hvide skred udkommer den 7. april.
ISBN 978-87-94227-18-6

Ny udgivelse: Søren Skogstad Nielsen: Bladenes passagerer I-VI

Søren Skogstad Nielsen: Bladenes passagerer I-VI
Søren Skogstad Nielsen: Bladenes passagerer I-VI

Bladenes passagerer følger syv mennesker på deres skæbnerejse.
Gennem sine ni fortællinger belyser romanen impulserne bag egoismens banale ondskab og kærlighedens uselviskhed.
Fortællingerne udfolder sig omkring det Østrig-Ungarske Dobbeltmonarki i tiden før første verdenskrig, hvor revolutionerne indenfor kunst, filosofi, videnskab og teknologi lovede en gylden fremtid for alle.
Dermed også for Vinca Eroica von Herzbach og hendes far militærattaché Gerhard von Herzbach.
For den unge jødiske cellist Lihlah Bergmann, og for bankdirektør Heinzvoll Grutschke og dennes lidt akavede dreng Hermann.
Heinzvoll prøver at hjælpe Hermann ind i Wiens elite. Han prøver også at hjælpe Lihlah frem. Gerhard prøver at fungere som far for Vinca, samt at overkomme sin komplekse barndom, og sit komplicerede forhold til sin søster Mirsa. Mens Vinca vil ud og væk, søger Hermann at overleve i bankens miljø. Men skæbnens strøm har sine egne hensigter med dem alle. Den spørger dem ikke, men hvirvler dem ind i hinanden og væk igen.
Er der større kræfter i gang? Er der en dybere mening med denne stadige vekslen mellem håb og tragedie?

»En tidlig solskinsmorgen klatrer Vinca op på sin fars overdådige mahogniskrivebord. Hun flytter omhyggeligt det store, tunge og smukt slebne krystalaskebæger hen på det grønne skriveunderlag, løfter op i sin natkjole og tisser ned i det glitrende krystal. Når hun bøjer sig og kigger ind mellem benene, kan hun se det. Tisset er pragtfuldt gult i solstrålen…«


Bladenes passagerer I-VI

Bogen er på 528 sider og koster 349,95 kr. inkl. moms. Bladenes passagerer I-VI udkommer den 16. marts.
ISBN 978-87-94227-05-6

Ny udgivelse: Joachim Lynge: RamanDutto

Joachim Lynge: RamanDutto
Joachim Lynge: RamanDutto

Sidste fredag i oktober

Romanens handling udfolder sig i tre separate historier, der alle afvikler sig på den sidste fredag i oktober i forbindelse med fænomenet ”RamanDutto”. Plottet udspiller sig i den navnløse by, der bl.a. indeholder uendelige kilometer af betonbyggeri, havecentre på størrelse med lufthavne og én særlig forlystelsespark.
Bogen udforsker hovedsageligt konflikten mellem det enkelte individs behov i kontrast til dets sociale omgangskreds eller arbejdsgiver, det tilhører. Hvilke behov bliver undertrykt, gemt væk eller hensat til fordel for gruppens bedste – og hvordan løsriver individet sig fra sin kontrakt til særlige sociale grupper, eller firmaer, velvidende omkostningen kan være høj eller ligefrem dødelig, som bogens karakterer blandt andet oplever gennem tilhørsforhold til mafia- og terroristorganisationer.
RamanDutto undersøger samtidig forholdet mellem mennesket og katastrofen. Katastrofe-begrebet forbindes ofte til tab af liv, kvæstelser og ødelæggelse af materiel. Men romanens fokus er i højere grad centreret på, hvorvidt katastrofen kan bibringe fremgang til det enkelte individ – med andre ord – kan katastrofen være midlet til at sætte individets personlige og relationelle problemer i perspektiv og dermed skabe fornyet mod til at bryde status quo?
Kan katastrofen siges at afkaste en chance for at bevise vores sande ånd, moral og handlekraft, når vi har gæld til vores samvittighed eller vores nærmeste?
Romanen RamanDutto udgør 260 sider og er skrevet til læseren, der nyder karakterdrevet drama i kombination med et besøg i en unik, rå fiktionsverden, hvor hidtil usete naturkatastrofer udløses. Tør du?

“Under nedtælling til sammenbrud af sorg over familiebrud, skyld i uagtsomt manddrab og fortabelse over at blive betragtet som et monster, bevæger aktivisten Maria, taxachaufføren Sanü og inkassatoren Rösti sig ud på hver deres job med håb om at bryde status quo.
Men da fænomenet Ramandutto på den sidste fredag i oktober udløser en hidtil uset naturkatastrofe, tvinges de tre unge mennesker til at kæmpe for selve deres eksistens. Samtidig får de chancen for at bevise deres sande moral og værdighed, før alt måske er for sent.”


RamanDutto

Bogen er på 260 sider og koster 250 kr. inkl. moms. RamanDutto udkommer den 4. marts.
ISBN 978-87-94227-17-9

Ny udgivelse: Viveca Tallgren: Den usynlige hånd & andre essays

Viveca Tallgren : Den usynlige hånd & andre essays
Viveca Tallgren: Den usynlige hånd & andre essays

De 14 essays i Den usynlige hånd er fortællinger om, hvordan mennesker – på godt og ondt – reagerer på forskellige fænomener i tilværelsen.

Samlingen indledes med refleksioner om den omsiggribende fedmeepidemi. I de to essays om henholdsvis tvangsfjernelser af børn og børneopdragelse uddyber forfatteren sine synspunkter om to emner, der har været genstand for debat i medierne.

En mere personlig drejning får de to essays om hhv. Facebook og den argentinske tango. I sidstnævnte reflekterer forfatteren over den aktuelle kønskamp, og hvordan den argentinske tango kunne virke som en forenende faktor.

I samlingen indgår også en række forfatterportrætter, bl.a. om Suzanna Brøgger og den finlandssvenske poet Edith Södergran, som for nylig er udkommet i ny oversættelse på to danske forlag.

Den usynlige hånd, som også er titlen på et af bogens essays, er tematisk vidtspændende, men den bliver også et slags skjult sammenbindende led i bogen.


Den usynlige hånd & andre essays

Bogen er på 104 sider og koster 160 kr. inkl. moms. Den usynlige hånd & andre essays udkommer den 21. februar.
ISBN 978-87-94227-16-2

Ny udgivelse: Jan Marsfeldt: Nådigherrerne

Jan Marsfeldt: Nådigherrerne
Jan Marsfeldt: Nådigherrerne

“Ingen vidste, hvor Nådigherrerne kom fra. Nogle mente, de altid havde levet på Jorden, men blot befundet sig i skyggerne, hvorfra de gradvist havde udviklet deres overlegne teknologi og overtaget verden. Andre mente, de kom fra havet – et andet kontinent – fra en gammel verden de havde udpint og ødelagt og derfor havde indtaget en ny de kunne undertrykke og maltraktere. Andre igen mente, at de kom fra Rummet, og det var fra en helt anden klode, de havde medtaget deres suveræne teknologi og overmagt. At de var en slags himmelske guder – eller direkte efterkommere af dem. Vi kaldte dem Nådigherrerne, fordi vi levede vores liv under deres nåde. Om vi skulle leve eller dø, lå i deres magt. Om vi skulle udføre det ene eller andet arbejde – eller blot underholde – var helt op til dem. Til deres nåde”.

Det oprindelige Ehdun-folk var blevet underlagt Nådigherrerne. Gjort til deres slaver. Dog gik der rygter om at overlevere af den mytologiske ‘Nohtarams klan’ stadig levede skjult i afsides områder af de store skove.

Tiro, der arbejder som Vogter på en fabrik, har fået nok af sin slave-tilværelse. Han ønsker et liv i frihed med det mytologiske naturfolk – hvis de eksisterer – og hvis det overhovedet er muligt at flygte. Han får uventet hjælp til sine planer af en taumaturg, der arbejder som medhjælper på et hospital samt en barnepige han nærer varme, men ulovlige, følelser for.

Følg hans kamp i forsøget på at bryde ud af systemet og oplev hvordan slavers, nådigherrers og fruers veje krydses og vikles sammen, på overraskende og dramatisk vis, i en verden præget af vold og dominans og den herskende klasses perverterede lyster og seksuelle udfoldelser. Alt sammen faktorer der komplicerer Tiros hektiske flugt betragteligt.


Nådigherrerne

Bogen er på 208 sider og koster 200 kr. inkl. moms. Nådigherrerne udkommer den 28. februar.
ISBN 978-87-94227-15-5