Ny udgivelse: Torben Olesen: Højdeskræk på håbets tinder

Torben Olesen: Højdeskræk på håbets tinder
Torben Olesen: Højdeskræk på håbets tinder

Digtsamling på 34 digte.
Manuskriptet indledes med et citat af Leonard Cohen, som er uddybende i forhold til titlen og hvortil der også refereres i flere af digtene: ”Vi er på vej ind i en tid med forvirring, et usædvanligt øjeblik hvor folk vil finde lys, når det ser allermest håbløst ud og få højdeskræk på håbets tinder.”

Tematisk udtrykker digtene en væsentlig overgang fra mørke og håbløshed mod lys og håb, hvilket betyder at bogen appellerer til mange mennesker.
Formelt består digtene af en stram tre-delt form, med en goddag strofe, en farvel strofe og afsluttende endnu en goddag strofe.

Generelt er der en klar overvægt af de positive goddag ytringer, hvor forfatteren fremhæver alle de mange positive ting i forhold til oplevede situationer og vigtige valg i livet.

Mens de negative forhold ytres i den midterste farvel strofe: alt det forfatteren ønsker at lægge bag sig, dårlige skoleoplevelser, kiksede drømme, ufuldendte ting, opgør med autoriteter osv.

Det hele relateres til det indledende Cohen-citat, som siger noget om at stå ved en skillevej, hvor man kan lægge negative ting bag sig og se frem mod det lyse og positive, det er i dette krydsfelt at digtene er skrevet.
Fremtidshåbet findes som det udtrykkes afsluttende i samlingens sidste digt: ”overbevisningen om at alt endnu kan vendes til det bedste.”
Det er måske ikke bevidst fra forfatterens side, men det er svært ikke at læse tidens mange klimatiske og politiske udfordringer ind i teksten.


Højdeskræk på håbets tinder

Bogen er på 50 sider og koster 170 kr. inkl. moms. Højdeskræk på håbets tinder udkommer den 1. juli.
ISBN 978-87-75280-65-0

Ny udgivelse: Steen G. Hansen: Dyrebar frihed

Steen G. Hansen: Dyrebar frihed
Steen G. Hansen: Dyrebar frihed

Udlandsdanskeren, forfatter og medlem af Dansk Forfatterforening, Steen G. Hansen, har I sin seneste bog taget begrebet ‘frihed’ under behandling. Og ikke bare det, men også, at den personlige frihed ikke er en selvfølge, og at har man først mistet den, har man mistet sig selv.
Romanen udspiller sig I 1720ernes Indiske Ocean i tiden med heftige slavetransporter mellem Afrika og det fjerne østen, og hvor også pirateri langs sejlruterne på verdens tredje største ocean blomstrede.

Hovedpersonerne, to forældreløse søskendepar sidst i teenageårene og boende på hver sin øde, tropiske naboø, bliver kidnappet et handels- og slaveskib, der ligger til ved én af øerne for at proviantere, men tager brutalt begge pigerne med som slaver. Vi følger ydmygelsen af dem undervejs til Ceylon (det nuværende Sri Lanka). Her bliver pigerne solgt som slaver på en igen ydmygende slaveauktion, bliver skilt ad og ender på hver sin kokosnødde- og palmyraplantage. Vi følger herefter især den ene af pigernes ophold på plantagen og får et direkte indblik i slavernes hverdag med op og nedture, med sorger og de få glæder, der ind imellem måtte være. Begge piger mødes tilfældigt på det ugentlige marked inde i den nærmeste storby, Jaffna, hvorfra det også senere lykkes dem at flygte. Vi følger dem så på flugten med, hvad det alt indebærer, ned over Ceylons centrale højland og videre mod solen. Fra gemmesteder på den tidlige kongeborg, Sigiriya-klippen, henover besøget hos Veddha-folket (Ceylons urfolk) for til sidst at nå østkysten og det lille fiskerleje ved Batticaloa, hvor de endelig og efter at have betalt dyrt undervejs finder lykken og friheden. Sideløbende følger vi også deres to brødre, som prøver at sætte efter dem, og som bliver budt på uhyrlige strabadser undervejs. Genforening på Ceylons østkyst.

Blot – var det det hele værd?

Romanen er spækket med medrivende historiske og kulturelle indslag, betagende landskabsbeskrivelser og sarte, veldrejede naturscenerier. Spændende, dramatisk og medrivende. En dyb og vigtig historie om, at man på ingen måde skal tage ens frihed for givet – for det koster.


Dyrebar frihed

Bogen er på 239 sider og koster 240 kr. inkl. moms. Dyrebar frihed udkommer den 16. juni.
ISBN 978-87-75280-52-0

Ny udgivelse: Arne Ziebell Olsen: Jeg har tømt mine ord

Arne Ziebell Olsen: Jeg har tømt mine ord
Arne Ziebell Olsen: Jeg har tømt mine ord

Med denne udgivelse er det anden gang, at Arne Ziebell Olsen udgiver prosadigte.

Første gang var i 2016 med den anmelderroste versroman Arvesynden.

Denne samling prosadigte er delt op i forskellige afsnit ud over indledningsdigtet, som er en poetisk beskrivelse af paradokset: at man skriver, at man ingen ord har. Det er en stram og præcis indledning, som udvider samlingens titel.

Afsnittene er derefter: Smitte, Skærme, Sansninger, Klichéer og Efterår.

I Efterårsafsnittet afrundes samlingen fint med melankoli, sorg og frygt. Og ligesom med indledningsdigtet står afslutningen for sig selv.


Jeg har tømt mine ord

Bogen er på 88 sider og koster 185 kr. inkl. moms. Jeg har tømt mine ord udkommer den 16. juni.
ISBN 978-87-75280-62-9

Ny udgivelse: Bogusława Czarnow: Hvert land sine skikke

Bogusława Czarnow: Hvert land sine skikke
Bogusława Czarnow: Hvert land sine skikke

Ordsprog og talemåder på: dansk, polsk, tysk og engelsk

Interkulturel sprogrejse med faste vendinger
Tag med på en rejse med finurlige, sjove, skøre og lærerige ordsprog og talemåder på fire sprog.
Dyk ned i mange forskellige billedsprog, der afspejler humor, livssyn, skikke og kulturelle særpræg.
Lad dig inspirere og begejstre af de faste sproglige vendinger, der viser universelle værdier på tværs af landegrænser.

Ordsprog og talemåder har en stor plads i både dansk, polsk, tysk og engelsk sprog. Vi bruger dem ubevidst når vi taler, skriver eller læser og derfor er det vigtigt at have kendskab til dem. De gør vores sprog mere spændende, meningsfuldt og nuanceret.

Ordsprog og talemåder binder os sammen på tværs af forskellige sprog og kulturer, hvilket netop er hensigten med bogen.


Hvert land sine skikke

Bogen er på 120 sider og koster 210 kr. inkl. moms. Hvert land sine skikke udkommer den 16. juni.
ISBN 978-87-75280-28-5

Ny udgivelse: Lise Andersen: Frejas efterår

Lise Andersen: Frejas efterår
Lise Andersen: Frejas efterår

Da Freja går på pension og skal nyde sit efterår samme med sin mand, bliver han syg og dør. Til familie og venners undren vælger Freja at flytte ud til et lille hus i skoven, syd for Ålborg. Det er en gammel drøm om et enkelt liv i naturen, hun vil prøve af.
En dag hvor der er et voldsomt stormvejr banker en ung mand på døren og beder om husly. Han siger, at han er kørt galt med sin bil.
Da han næste dag tager af sted er hun lettet, hun kommer ikke til at se ham mere. Men deres veje mødes igen – og igen.

”Næste eftermiddag efter min sædvanlige tur hører jeg musik på mit nye anlæg, den er storslået, musikken er ’Peer Gynt suite ‘af Grieg, og jeg skruer op. Da det banker på, giver det et sæt i mig. Jeg venter ikke nogen. Jeg ved ikke engang, hvordan min nærmeste nabo ser ud, de bor langt herfra. Strit og Signe ringer altid, før de kommer.
Da jeg åbner døren, står Rune udenfor. De samme hullede bukser og snavsede jakke, håret der for sjældent ser shampoo, det urolige blik. Jeg giver et gisp, af alle var han den sidste, jeg havde ventet ville stå der. Jeg sagde: ’vi ses’, dengang jeg så ham i Ålborg, som man nu gør, men jeg mente det ikke. Han har en buket i hånden.
”Den er til dig,” han stikker blomsterne frem imod mig. Der er noget plastik om den, det ligner den slags, der står i en spand i supermarkederne. Jeg tager imod den.”


Frejas efterår

Bogen er på 221 sider og koster 200 kr. inkl. moms. Frejas efterår udkommer den 2. juni.
ISBN 978-87-75280-46-9

Ny udgivelse: Kjeld Schmiegelow: Tyve af liv

Kjeld Schmiegelow: Tyve af liv
Kjeld Schmiegelow: Tyve af liv

Bundet af en pagt fra barndommen og aktiveret af et mord flere årtier senere lader forfatteren fortællingen følge familien Rungsted fra den dramatiske fødsel af Victor og hans dødfødte tvillingebror år 1900, over Victors forarmede barndom og til hans kontrol af hele sin familie gennem et århundrede ved manipulationer og fortielser, så de fem tyve af liv (grådighed, egoisme, raseri, tilknytning og begær) kan snige sig ind på dem alle og efterlade spor af ydmygelse og elendighed med den dødfødte tvillingebror som tavst vidne.

Forlagskonsulent Flemming Madsen Poulsen skriver
Dette er et stort anlagt og vel gennemført roman-projekt. Sammenfattende er der tale om gedigent håndværk med et sprog, der er flydende og nuanceret, og hvor de enkelte karakterer kendetegnes ved en raffineret replik-individualisme. Jeg håber, at historien vil nå ud til et stort og bredt læsende publikum.

Side 18: ”Meena,” hvisker Theodor, mens han skiftevis grifler notater og omhyggeligt studerer det sorte, mumificerede foster foran sig. Det er monteret i sprit i et tredive centimeter højt cylindrisk glas. Opsat i hugsiddende stilling med hovedet let foroverbøjet og øjnene lukkede. Glascylinderens låg er forseglet med sort lak i hvilken er præget 1-1-1900. Siamesisk tvillingefoster. TLFR.
Side 69: Efter nogle minutter begynder hun at studere det opsprættede, sorte misfoster i det cylindriske glas. Det sidder på hug med ret ryg og vidtåbne stirrende øjne. Det synes at fastholde hendes blik, så hun mister fornemmelsen af tid og sted, og det giver et ryk i hende, da hun hører lyde ude fra hall’en.
Side 149: Indimellem sukker Victor og lukker øjnene. Som falder han hen i udmattelse. Det gælder ikke Meena. Han sidder urokkeligt i sit glashus med sine åbne, utrættelige øjne rettet mod Victor. Efter et kvarter ser Victor op mod loftets stuk, lukker øjnene et øjeblik, ser så op igen mod loftet og derpå længe på Meena. Den sorte bror med den ranke holdning og det faste blik. Den åbne brystkasse. Det blottede hjerte. Victor ser intenst på det. Ja, dette hjerte. Så nikker han.


Tyve af liv

Bogen er på 347 sider og koster 320 kr. inkl. moms. Tyve af liv udkommer den 15. maj.
ISBN 978-87-94227-95-7

Ny udgivelse: Peter Graarup Westergaard: Djuɐslan

Peter Graarup Westergaard: Djuɐslan
Peter Graarup Westergaard: Djuɐslan

Nye digte

Djuɐslan er Peter Graarup Westergaards nye samling af hjemstavnsdigte om Djursland. Digtene blander dialekt og rigsdansk, anekdote og ordleg, eksperiment og causeri i små portrætter af Djurslands steder, landskaber og byer. Men gennem det lokale Djursland indfanger han også nogle generelle eksistentielle tendenser:

”I Djuɐslan forsøger jeg at etablere en lyrisk og kønspolitisk eftersøgning af det tabte ‘fædreland’ med fokus på fædre. Jeg undersøger fædre- og manderoller gennem den lokale djurske egn,” siger Peter Graarup Westergaard.

Samlingen er desuden en alternativ poetisk litteraturhistorie med litterære citater fra Djurslands rige kulturarv og skæve replikker til de mange forfattere og kunstnere, som har en litterær eller kunstnerisk forbindelse til Djursland.

”Der er henvisninger til Inger Christensen, Pauline Worm, Joachim Kattrup, Ovartaci, K.E. Løgstrup, Vagn Steen, Rasmus Theisen, Christina Hagen, St. St. Blicher, Karen Blixen, Troels Kløvedal og Søren Ryge m.fl. Jeg beundrer disse forfattere og kunstnere. På en måde er samlingen også en slags hyldest til alle dem,” fortæller forfatteren, der også er dansklærer.

Djuɐslan vil generelt indfange en særlig djurslandsk aura.
”Og sidst – men ikke mindst – handler Djuɐslan om at finde sig selv som et politisk menneske med fokus på klima, kulturarv, køn og identitet – uden at være partipolitisk,” slutter forfatteren.


Djuɐslan

Bogen er på 52 sider og koster 139 kr. inkl. moms. Djuɐslan udkommer den 16. april.
ISBN 978-87-75280-37-7

Ny udgivelse: Morten Schwarz Lausten: HUL

Morten Schwarz Lausten: HUL
Morten Schwarz Lausten: HUL

Digte om at hoppe og danse og skrige til himlen. For at udfylde de sorte huller mellem os. De sorte huller, der suger al energi og tvinger digter-jeg’et ned i bristede, tomme jord-huler. Men HUL er også de sorte huller, der kan udvide sig som en pupil, hvorfra indtryk tages ind, og bliver til et nyt sprog, ord, bogstaver, og farver, digte, kunst og betydning.

Digtene er rytmiske, nogle gange messende, med et surrealistisk og sanseligt billedsprog. Nogle gange opsat i grafiske former for måske at understrege modsætningsforholdet mellem dybde og overfladiskhed.
HUL er ikke en form for terapi til at få et sprog for noget glemt eller gemt. Snarere tværtimod. Teksterne tager læseren med ud i det ukendte, de presser sproget, giver nye sproglige oplevelser og udvider bevidstheden.
Morten Schwarz Lausten er 55 år, cand.mag. Han har arbejdet i over 25 år med kommunikation, journalistik og reklame. De seneste 12 år for Røde Kors i Danmark. Sideløbende har Morten Schwarz Lausten skrevet digte. HUL er Morten Schwarz Laustens tredje digtsamling. Tidligere er udkommet på Forlaget Attika Ved vinduet (1989) og OS (2020).


HUL

Bogen er på 92 sider og koster 130 kr. inkl. moms. HUL udkommer den 29. april.
ISBN 978-87-94227-94-0